Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства заборгували 700 мільйонів зарплати через брак обігових коштів – ФРУ


Юрій Кузовий
Юрій Кузовий

Борги активних підприємств перед своїми працівниками складають приблизно 700 мільйонів гривень, повідомив під час скайп-інтерв’ю Радіо Свобода директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовий.

«Половина боргів – це фактично борги «мертвих» підприємств, банкрутів, які перебувають у стадії ліквідації, економічно неактивних підприємств. Тому мова йде про 700 мільйонів боргів активних підприємств», – сказав представник ФРУ в ефірі програми «Ми разом».

Невиплату зарплати Юрій Кузовий пояснив «неефективною економічною політикою держави».

​«Я знаю лише одиниці випадків, коли проблема невиплати зарплати пов’язана суто із діями роботодавців. Маю на увазі директорів або власників, які вкрали гроші або втекли кудись. Більшість проблем пов’язані із неефективною економічною політикою держави. Роботодавець не може платити поточну заробітну плату, бо не вистачає обігових коштів. А це, в свою чергу, відбувається через те, що не реалізовується продукція. Втрачені економічні зв’язки, і тут яскравий приклад східні регіони, в яких були тісні зв’язки із Росією», – розповів директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України.

Також Юрій Кузовий поскаржився, що держава не повертає гроші за державні замовлення, не повертає ПДВ експортерам і стягує податки наперед.

Що ж до нарікань незалежних профспілок на те, що багато працівників отримують менше, аніж встановлена державою мінімальна заробітна плата й не відбувається індексація зарплати, то представник Федерації роботодавців наголосив, що система оподаткування примушує бізнес йти на ці кроки.

«У багатьох випадках це або півставки, або чверть ставки. І тому здається що абсолютна цифра нижча, ніж мінімальна заробітна плата. Навіть якщо беруть людину на повну ставку, приймають її на мінімальну зарплату, а решту доплачують у конвертах. Якщо роботодавцю треба заплатити одну гривню, то він ще приблизно 40 копійок має віддати державі прямих податків. А ви ще з цієї гривні заплатите ще 20 відсотків податків і внесків державі. От і подумайте, чи можна у таких умовах платити легальну високу зарплату», – сказав Юрій Кузовий.

За даними Держкомстату, заборгованість із виплати зарплати з початку цього року зросла на 37,2%. Станом на 1 червня борги сягнули понад 1,8 мільярда гривень. Середня заробітна плата штатних працівників в травні склала 4042 гривні. Це найнижча середня зарплата у Європі. Мінімальна зарплата складає 1218 гривень. За виплату зарплати нижче мінімальної передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. Федерація профспілок зареєструвала минулого року порушення прав майже 766 тисяч працівників.

XS
SM
MD
LG