Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані заявляють про прогрес на ядерних переговорах


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявляє, що у ядерних переговорах між Тегераном та шістьма країнами-лідерами є прогрес і така тенденція продовжиться.

«Ми зробили прогрес і продовжимо це робити», – сказав Заріф журналістам у Відні у середу, 1 липня, після зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі.

«Ми використовуватимемо будь-яку можливість задля досягнення прогресу», – наголосив голова МЗС Ірану.

30 червня Іран та шість світових країн-лідерів погодилися продовжити переговори щодо ядерної програми Тегерана до 7 липня.

У Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу, на яких мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана – скорочення числа центрифуг для збагачення урану, зменшення запасу збагаченого урану чи зміни конструкції атомного реактора в Араку – в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

Серед невирішених важливих питань – точні графіки дій Ірану і поетапного скасування санкцій проти нього, а також право інспекторів ООН перевіряти й ті іранські ядерні об’єкти, що є водночас військовими.

Ці переговори почалися після того, як на початку квітня учасники попередніх переговорів щодо ядерної програми Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання. Нинішні переговори, за домовленістю сторін, мали бути завершені до 30 червня. Але останнім часом стали лунати сумніви, що до кінця червня сторонам вдасться узгодити всі деталі, й заяви, що термін може бути продовжений.

XS
SM
MD
LG