Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську за участі військових відкрили виставку ікон на ящиках з-під снарядів


Виставка ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, зібрала 700 тисяч гривень на потреби в АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Виставка ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, зібрала 700 тисяч гривень на потреби в АТО

У середу ввечері у Дніпропетровську, у Музеї українського живопису, відкрилась виставка ікон, написаних на дошках з ящиків з-під боєприпасів із зони АТО. Її автори – подружжя художників-іконописців Софія Атлантова та Олександр Клименко – представили близько тридцяти образів, виконаних у візантійському стилі.

За словами одного з авторів Олександра Клименка, уродженця Дніпропетровщини, який наразі живе у Києві, усі ікони написані на дошках з-під набоїв, які художникам вивозили із зони АТО дніпропетровські волонтери та бійці полку «Дніпро – 1», а також на шматочках камуфляжу.

Свої витвори автори називають «арт-об’єктами» і зазначають: дошки, які пройшли пекло – Піски, Дебальцеве, Іловайськ, вони спробували повернути у мирне життя образами святих, Спасителя та Богоматері.

На експозиції ікони можна не тільки оглянути, а й купити. Виручені гроші, зазначають митці, вони передадуть військовим медикам, що рятують українських бійців у зоні бойових дій. Вартість однієї роботи становить від 700 до кількох тисяч євро.

Як розповів Олександр Клименко, перед цим виставка вже експонувалась у низці європейських міст – Любліні, Берліні, Мюнхені, Лейпцигу, Празі, Ганновері, Гаазі: продаючи ікони в Європі, подружжя художників загалом виручило понад 700 тисяч гривень, які пішли на потреби Першого добровольчого шпиталю імені Миколи Пирогова, що працює на Донбасі. Далі виставку експонуватимуть у містах України.

Автори не приховують: священики різних конфесій неоднозначно сприйняли їхні роботи, однак чимало відвідувачів висловлювались схвально. У середу дві ікони з колекції, що зображують Святого Георгія-Переможця, митці подарували дніпропетровським волонтерам та бійцям «Дніпра – 1».

XS
SM
MD
LG