Доступність посилання

ТОП новини

Кремль і сепаратисти розкритикували проект закону про децентралізацію в Україні


Речник президента Росії Дмитро Песков
Речник президента Росії Дмитро Песков

У Кремлі заявляють, що пропозиції по децентралізації, розроблені українською владою, не відповідають мінським домовленостям. Про це заявив речник президента Росії Дмитро Песков.

«Підготовка таких законопроектів без урахування думки представників Донбасу навряд чи може йти у руслі виконання мінських домовленостей», – сказав Песков у четвер, 2 липня, російським журналістам.

Лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко сьогодні заявив, що ні з ним, ні з лідером луганських сепаратистів Ігорем Плотницьким консультації щодо змін до Конституції не проводилися.

Сьогодні президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції в частині децентралізації влади.

Згідно з документом, Київ поступиться регіонам частиною повноважень і управління фінансовими ресурсами. Однак, як напередодні повідомив Порошенко, поправки не передбачають «ніякого особливого статусу» для територій, підконтрольних «ДНР» і «ЛНР».

Нещодавно Європейська комісія за демократію через право Ради Європи, відома також як Венеційська комісія, загалом схвально оцінила проект змін до Конституції України щодо децентралізації, знайшовши лише два недоліки. Фахівці заявили, що у проекті необхідно постановити, що право звільняти місцевих керівників має бути надано президентові тільки за рекомендацією уряду, і також варто додати пункт про те, що деякі категорії адміністративно-територіальних одиниць чи спеціальні умови для них або в їхніх межах можуть бути створені тільки законом.

Конституційна комісія погодилася з висновками Венеційської комісії і внесла ці корективи. А вже напередодні комісія більшістю голосів підтримала зміни до Основного закону і передала їх на підпис президентові.

XS
SM
MD
LG