Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер: відмова греків підтримати вимоги кредиторів послабить позицію Афін на переговорах


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Позиція Греції на переговорах із кредиторами буде «значно послаблена» у разі, якщо більшість виборців проголосують проти прийняття Афінами умов кредиторів на референдумі 5 липня, заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

За його словами, навіть у разі позитивного голосування, все одно попереду будуть «складні переговори».

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявляє, що в разі якщо більшість виборців скаже «ні», це допоможе Афінам здобути кращі умови на переговорах з міжнародними кредиторами – Міжнародним валютним фондом, Європейською комісією і Європейським центральним банком.

Опитування, оприлюднені 3 липня, показали, що 44,8 відсотка греків мають намір висловитися за підтримку умов кредиторів, 43,4 – виступають проти.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс сьогодні заявив, що цей тиждень не був «мертвим у плані переговорів», попри те, що європейські чиновники наголосили, що переговорів до проведення референдуму в Греції не буде.

Європейські лідери попередили, що відмова від умов кредиторів означатиме вихід Греції із зони євро.

Греція 30 червня офіційно вступила у дефолт по кредитах, наданих Міжнародним валютним фондом, також того дня закінчився термін дії програми порятунку грецької економіки, ухвалений МВФ і ЄС.

30 червня міністри фінансів зони євро під час екстреної телефонної конференції відмовилися продовжити фінансову допомогу Греції. Кредит у розмірі 1,5 мільярда євро Греція мала погасити до 18:00 за часом Вашингтона (це 1:00 1 липня за київським часом).

Президент Греції Прокопіс Павлопулос підписав указ про проведення 5 липня референдуму за пропозиціями кредиторів.

XS
SM
MD
LG