Доступність посилання

ТОП новини

Депутати допомагають нажитися скупникам валютних кредитів – Шимків


Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

Протягом останніх місяців декілька компаній скуповують валютні кредити, і вони могли лобіювати ухвалення Верховною Радою України закону про реструктуризацію валютних кредитів. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків.

«Усі розуміють наслідки такого законопроекту. Це дістати з кишені одних людей і віддати не тим людям, які мають кредити, а тим, хто сьогодні скуповує кредити. Сьогодні є велика тенденція, яка триває протягом останніх місяців, коли декілька компаній скуповують у населення валютні кредити. Тому що вони розуміють, як лобіювати цей законопроект, який дозволить їм нажитися на тих українцях, які зараз тримають заощадження в банках», – заявив Дмитро Шимків.

Крім того, він вважає, що велика кількість народних депутатів вирішили перекласти відповідальність на президента, який має право ветувати цей закон.

Вчорашнє голосування у парламенті Дмитро Шимків називає «популізмом і безвідповідальністю» парламентарів.

Сьогодні група народних депутатів запропонувала скасувати результати голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.

2 липня Верховна Рада в третьому читанні і в цілому ухвалила законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За документ проголосували 229 народних депутатів. Закон передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками. Щоб закон набув чинності, його має підписати президент.

Проблеми з валютними кредитами у громадян виникли після різкої девальвації гривні.

XS
SM
MD
LG