Доступність посилання

ТОП новини

У Греції «день тиші» напередодні референдуму щодо вимог кредиторів


Люди проходять повз плакати з гаслами «так» (NAI) та «ні» (OXI) перед референдумом. Афіни, 3 липня 2015 року
Люди проходять повз плакати з гаслами «так» (NAI) та «ні» (OXI) перед референдумом. Афіни, 3 липня 2015 року

За 24 години до початку референдуму щодо вимог міжнародних кредиторів до Греції, оголошеного прем’єр-міністром Алексісом Ципрасом, в країні триває «день тиші». В цей день будь-яка агітація, політичні мітинги і опитування щодо винесеного на голосування питання – заборонена.

У неділю, 5 липня, громадяни Греції мають відповісти чи мають Афіни прийняти або ж відхилити угоду із міжнародними кредиторами щодо виходу з боргової кризи.

Напередодні в столиці Греції, а також десяти інших містах країни відбулися мітинги прихильників та противників курсу, запропонованого міжнародними кредиторами для уникнення країною дефолту і збереження у зоні євро.

Лідери політичних партій, відомі особистості і навіть священики по радіо і через соціальні мережі закликали громадян не нехтувати волевиявленням, а висловити свою позицію щодо майбутнього країни.

Соціологічні опитування останніх днів засвідчили майже «нічию» в питанні пристати чи відмовитись Греції від вимог позичальників. Втім, як стверджують соціологи, незначною є похибка у бік схвалення такого рішення.

30 червня Греція мала сплатити МВФ 1,6 мільярда євро боргу, але цього не зробила. Відтак країна фактично вступила у дефолт по кредитах, також того дня закінчився термін дії програми порятунку грецької економіки, ухвалений МВФ і ЄС. Раніше європейські лідери попередили, що подальша відмова від умов кредиторів означатиме вихід Греції із зони євро.

XS
SM
MD
LG