Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: на контрольованих бойовиками територіях – скорочення і невиплати зарплат


Cпостерігачі ОБСЄ працюють у Сніжному, Донецька область, територія, контрольована угрупованням «ДНР»
Cпостерігачі ОБСЄ працюють у Сніжному, Донецька область, територія, контрольована угрупованням «ДНР»

На територіях, контрольованих бойовиками угруповань «ДНР» та «ЛНР», фіксують скорочення і невиплати заробітної плати на промислових підприємствах. Про це йдеться у звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, оприлюдненому ввечері 4 липня.

«В контрольованому «ДНР» місті Сніжному (69 км на схід від Донецька), спостерігачі зустрілися з директором заводу з виробництва обладнання для нафтової і газової промисловості. Він сказав, що завод, попри обстріл у серпні минулого року, коли один працівник загинув, все ще в робочому стані. Зараз на заводі працюють тільки 400 людей, порівняно з тисячею до конфлікту. Заробітна плата, додав він, не виплачувалася протягом трьох місяців», – повідомляє місія ОБСЄ.

Схожа ситуація на шахті «Білоріченська», розташованій на контрольованій угрупованням «ЛНР» території в Лутугинському районі, за 31 кілометр на південний захід від Луганська. До початку бойових дій на ній працювали 2700 людей.

«Багато з них далі ходять на роботу, навіть якщо є трохи роботи, крім технічного обслуговування, але жоден не отримував заробітну плату протягом більш як року», – передає ОБСЄ слова директора шахти.

Рік тому припинила роботу також Білоріченська центральна збагачувальна фабрика, на якій працювали 400-500 людей.

Дещо краща ситуація на контрольованій урядом України території.

«Керуючий директор шахти в Тошківці (60 кілометрів на північний захід від Луганська) сказав, що шаха працює в одну або дві зміни на день (порівняно з трьома змінами до конфлікту). 300 людей (порівняно з 980 до конфлікту) працюють і отримують зарплату регулярно, додав він», – повідомляють міжнародні спостерігачі.

Співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ збирають в Україні, в тому числі і на Донбасі, інформацію не лише про бойові дії чи дислокацію озброєнь, а й про життя на територіях, щодо яких здійснюється спостереження. Свої звіти про роботу протягом попередньої доби фахівці оприлюднюють увечері наступного за днем спостереження дня.

XS
SM
MD
LG