Доступність посилання

ТОП новини

Прогрес є, але відмінності залишаються – Керрі і Заріф про угоду з Тегераном


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі, виступаючи в неділю, заявив про справжній прогрес на переговорах з Іраном щодо ядерної програми, однак наголосив, що деякі відмінності залишаються. Про це Керрі сказав за підсумками зустрічі із міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом у Відні на дев’ятий день переговорів шести країн з Іраном.

«Ми хочемо хорошу угоду, тільки хорошу. І ми не збираємося косити з узбіччя в будь-якому місці, щоб просто її отримати. Це те, що світ має проаналізувати», – сказав Керрі.

За його словами, наскільки великим є прогрес перемовин може стати зрозумілим упродовж найближчих днів.

«Я повністю згоден з міністром закордонних справ Заріфом, що ми ніколи не були так близько, як нині, на даний момент ці переговори могли б піти в будь-якому напрямку – якщо складний вибір буде зроблено швидко упродовж кількох днів, то ми матимемо угоду вже цього тижня, якщо ні – угоди не буде», – додав держсекретар США.

Водночас Джон Керрі наголосив, що сторони робитимуть усе можливе, щоб «вкластися» у запланований термін – до 7 липня.

Говорячи про своє бачення переговорного прогресу Джавад Заріф також заявив, що деякі відмінності все ще залишаються.

«Нічого не зрозуміло, деякі відмінності досі є, і ми намагаємося і працюємо», – прокоментував переговори міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф.

30 червня Іран та шість світових країн-лідерів погодилися продовжити переговори щодо ядерної програми Тегерана до 7 липня.

У Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу, на яких мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана – скорочення числа центрифуг для збагачення урану, зменшення запасу збагаченого урану чи зміни конструкції атомного реактора в Араку – в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG