Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 176 людей загинули в Ємені через авіаудари коаліції


Столиця Ємену Сана після авіаудару (архівне фото)
Столиця Ємену Сана після авіаудару (архівне фото)

У Ємені щонайменше 176 повстанців і цивільних загинули 6 липня внаслідок авіаударів сил коаліції під головуванням Саудівської Аравії і сутичок. За повідомленнями, що надходять із країни, це найбільша кількість жертв за один день, відколи понад три місяці тому сили коаліції почали завдавати повітряних ударів по позиціях повстанців у Ємені.

Насильство спалахнуло на тлі спроб укласти перемир’я між підтримуваними Іраном повстанцями-шиїтами Хуті та єменським урядом під керівництвом сунітів, який зараз перебуває у вигнанні в Саудівській Аравії.

ООН вимагає припинення авіаударів і масштабних боїв, які почалися 26 березня. Від цього часу загинули близько трьох тисяч людей.

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши законний уряд до втечі. Проти нього веде бойові дії коаліція з десяти сунітських країн на чолі з Саудівською Аравією.

Урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, їх значною мірою складають пустелі. Іще частину країни в ситуації громадянської війни захопили угруповання, пов’язані з ісламістською мережею «Аль-Каїда».

XS
SM
MD
LG