Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС вирішили скликати новий саміт єврогрупи щодо Греції в неділю


Під час саміту єврозони, Брюссель, 7 липня 2015 року
Під час саміту єврозони, Брюссель, 7 липня 2015 року

Саміт лідерів країн зони обігу євро, що завершився пізно ввечері у вівторок у Брюсселі, вирішив зібратися знову в неділю, 12 липня, щоб дати Греції останній шанс уникнути дефолту.

Як мовиться в підсумковій заяві учасників саміту, вони констатували, що в єврозоні й далі готові зробити все необхідне, щоб забезпечити стабільність усієї зони євро.

Вони також пригадали, що після грецького референдуму, на якому мешканці відкинули суворі вимоги заощаджень від міжнародних кредиторів, прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пообіцяв подати нове прохання про програму фінансової допомоги і взяти в ньому на себе чіткі зобов’язання.

Уряд Греції детально подасть свої пропозиції щодо широкої і конкретної програми реформ на розгляд міжнародних позикодавців – Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду – не пізніше як у четвер, 9 липня, мовиться в заяві саміту. Цю програму й розглядатиме недільний новий саміт, мовиться в документі, який зачитав президент Європейської ради Дональд Туск.

Ципрас заявив після саміту, що його уряд уже подав таку пропозицію, але не уточнив її подробиць.

За повідомленнями, і на вівторковий саміт, і на засідання міністрів фінансів країн єврозони перед ним представники Греції з’явилися тільки з усними пропозиціями, без ніякого писаного документу.

Також повідомляли, що цей останній наразі грецький план містить вимогу списати до 30 відсотків боргу країни.

У Європейському союзі заявляють, що мають намір зробити все можливе, щоб зберегти Грецію у складі зони євро, але в разі необхідності стабільність усієї цієї зони переважить, якщо виключення Греції стане неминуче.

30 червня Греція не змогла сплатити Міжнародному валютному фондові суму в 1,6 мільярда євро на обслуговування свого боргу. Уряд країни заявив, що не має таких коштів, та водночас відмовляється пристати на суворі умови заощадження, яких вимагають міжнародні позикодавці. Цю відмову грецький уряд оформив на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

20 липня Греція також має здійснити виплату на суму у 3,5 мільярди євро на обслуговування свого боргу Європейському центральному банкові. Нездатність здійснити й цю виплату практично означатиме дефолт грецької держави і може призвести до її вимушеного виходу з зони євро.

XS
SM
MD
LG