Доступність посилання

ТОП новини

Перше голосування за зміни до Конституції відбудеться наступного пленарного тижня – Гройсман


Володимир Гройсман ©Shutterstock
Володимир Гройсман ©Shutterstock

Законопроект про внесення змін до Конституції у частині децентралізації заплановано розглянути на наступному пленарному тижні, заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

«На наступному пленарному тижні заплановано перше голосування за направлення до Конституційного Суду. У серпні, згідно з наміченим планом і процедурі ухвалення змін до Конституції, повинно відбутися ухвалення остаточного тексту також 226 голосами. І момент істини – у вересні – 300 голосів народних депутатів», – зазначив Гройсман під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ.

Спікер вважає, що після ухвалення змін до Конституції розпочнеться новітня історія розвитку України.

Чинне законодавство передбачає, що законопроект про внесення змін до Конституції попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії Ради за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради. Також законопроект про внесення змін до Конституції розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного суду.

1 липня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції в частині децентралізації влади. В Адміністрації президента очікують, що зміни до Конституції парламентарі у першому читанні ухвалять у липні, а у другому – вже у вересні.

Напередодні Європейська комісія за демократію через право Ради Європи, відома також як Венеційська комісія, загалом схвально оцінила проект змін до Конституції України щодо децентралізації, знайшовши лише два недоліки. Фахівці заявили, що у проекті необхідно постановити, що право звільняти місцевих керівників має бути надано президентові тільки за рекомендацією уряду, і також варто додати пункт про те, що деякі категорії адміністративно-територіальних одиниць чи спеціальні умови для них або в їхніх межах можуть бути створені тільки законом. Конституційна комісія погодилася з висновками Венеційської комісії і внесла ці корективи.

26 червня конституційна комісія погодила проект змін до Основного Закону.

Наступний пленарний тиждень триватиме з 14 до 17 липня.

XS
SM
MD
LG