Доступність посилання

ТОП новини

Греція вирішила зберегти банківські обмеження на весь тиждень


Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас на переговорах у Брюсселі, фото 7 липня 2015 року
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас на переговорах у Брюсселі, фото 7 липня 2015 року

Міністерство фінансів Греції повідомило, що банки країни залишаться зачиненими до понеділка, 13 липня. Принаймні до цього ж часу збережеться й нині чинне обмеження на зняття готівки в банкоматах із карток, виданих грецькими банками, на суму в 60 євро на день.

Ці обмеження у країні запровадили ще 29 червня після провалу переговорів про отримання міжнародної фінансової допомоги, в обмін на яку позикодавці вимагали від Греції чіткої програми реформ і заощаджень.

Тепер того ж позикодавці вимагають на переговорах щодо нової програми фінансової допомоги. У Брюсселі заявляють, що все ще чекають на «всеосяжні і реальні реформи», які дозволили б Греції залишитися в зоні обігу євро. Раніше в середу, 8 липня, прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявляв, що обіцяє надати такі конкретні пропозиції економічних реформ уже в четвер, 9 липня.

Водночас кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – попереджають, що Греція може збанкрутувати, якщо угоди не буде досягнуто до неділі, 12 липня – на цей день призначений новий надзвичайний саміт лідерів країн єврозони, присвячений грецькій кризі. У Європейському союзі заявляють, що мають намір зробити все можливе, щоб зберегти Грецію у складі зони євро, але в разі необхідності стабільність усієї цієї зони переважить, якщо виключення Греції стане неминуче.

30 червня Греція не змогла сплатити МВФ суму в 1,6 мільярда євро на обслуговування свого боргу. Уряд країни заявив, що не має таких коштів, та водночас відмовився пристати на суворі умови заощадження, яких вимагають міжнародні позикодавці. Цю відмову грецький уряд оформив на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

20 липня Греція також має здійснити виплату на суму у 3,5 мільярди євро на обслуговування свого боргу перед ЄЦБ. Нездатність здійснити й цю виплату практично означатиме дефолт грецької держави і може призвести до її вимушеного виходу з зони євро.

XS
SM
MD
LG