Доступність посилання

ТОП новини

Саміт БРІКС закликав «усі сторони» виконати мінські угоди


Учасники саміту міжнародного об’єднання БРІКС у місті Уфі в Росії в підсумковій декларації, серед іншого, закликали «всі сторони» виконати всі положення документа, ухваленого в Мінську 12 лютого, – Комплексу заходів на виконання мінських домовленостей.

Вони також знову висловили глибоке занепокоєння через становище в Україні й наголосили, що «конфлікт не має воєнного вирішення і що єдиний шлях до примирення лежить через інклюзивний політичний діалог».

Росія, що є одним із провідних членів об’єднання БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка), заявляє, що мінських домовленостей про врегулювання в частині сходу України не виконує Київ – серед іншого, тим, що «відмовляється від діалогу з Донецьком і Луганськом».

Натомість у світі наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати ці домовленості якнайповніше, їх не виконують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти – зокрема, тим, що Москва не тільки не відводить із України свої війська і бойову техніку, а сепаратисти не розпускають свої незаконні збройні формування, а, навпаки, Росія й сепаратисти посилюють заповнення регіону російськими військами й бойовою технікою і зміцнюють боєздатність незаконних формувань.

Крім того, в Києві звертають увагу, що всі пропоновані для частини Донбасу особливості місцевого самоврядування, передбачені планованими змінами до Конституції про децентралізацію, узгоджені з представниками цього регіону. Київ наполягає, що такі політичні переговори можуть вестися тільки з законними представниками регіону, але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних терористичними, що захопили частину регіону збройною силою.

XS
SM
MD
LG