Доступність посилання

ТОП новини

Топ-5 афер ректора-втікача Мельника – звіт ДФІ (розслідування)


Держфінінспекція викрила багатомільйонні оборудки колишнього «податкового» ректора

Від махінацій з бюджетними коштами до багатомільйонної оборудки з приватизації державного майна для сина – звіт Державної фінансової інспекції щодо скандального ректора Петра Мельника показує, що його є за що приягувати до відповідальності навіть попри рішення Ірпінського суду про його невинуватість у гучній справі з університетськими хабарями. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і Першого Суспільного.

Попри рішення Ірпінського міського суду, що колишній ректор Національного університету державної податкової служби взяв хабар у 120 тисяч гривень зумисно, вчинивши злочин, діяльність Петра Мельника мусить залишатися під пильною увагою правоохоронців.

Державна фінансова інспекція у квітні цього року написала звіт щодо його махінацій, де на 333 сторінках перераховуються десятки дій, які мають ознаки кримінальних злочинів, що завдали державі мільйонні збитки.

8 липня Ірпінський міський суд вирішив: обвинувачення не довело, що Мельник вимагав хабарі зі студентів зумисно. Його затримали 27 липня 2013-го під час отримання хабаря. Суд також зобов'язав повернути одіозному екс-ректору суму застави – 609 тисяч грн.

Мельник також відомий тим, що 9 серпня 2013 року втік з-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета.

При тому, у Генеральній прокуратурі категорично не згодні із висновками суду. Тому правоохоронці невідкладно готують апеляційну скаргу.

А адвокат Петра Мельника, в свою чергу, наполягає: всі докази, що надавало обвинувачення, були сфабриковані.

«Прокуратура завжди подає апеляції, які не на користь прокуратури. Очевидно було, що обвинувачення за ст. 368, ч. 4 суд не винесе. Це було очевидно навіть самим працівникам прокуратури. Всі докази підробляли, їх у суді визнали недопустимими доказами», – сказав у коментарі журналісту програми «Схеми» адвокат Петра Мельника Ігор Черезов.

Втім, якщо Ірпінському суду забракло фактів, щоб визнати Мельника винним, Державна фінансова інспекція має багато нових. У розпорядженні програми «Схеми» опинився документ з Держфінінспекції – «Акт ревізії фінансово-господарської діяльності Національного університету державної податкової служби за період з 1 січня 2012 до 1 березня 2015 року та окремих питань від 2004 року». Це повний аудит роботи університету, викладений на понад 300 сторінках. І з нього випливає, що Мельник та його сім’я витрачали та присвоювали мільйони бюджетних коштів.

Наводимо деякі з найбільш зухвалих схем фінансових зловживань, застосованих Мельником, згідно з інформацією фінінспекції. Адвокат Мельника не мав коментарів щодо нових потенційних звинувачень.

Відраховані душі

Із Національного податкового університету з 2012 до 2014 року Петро Мельник відрахував 77 студентів. Утім, продовжував брати гроші із держбюджету на їхнє навчання. За два роки набігло 1 мільйон 597 тисяч гривень. Крім того, в університет зараховували студентів понад ліцензійний обсяг. У 2012 році 32 таких студенти витратили 1 мільйон 829 тисяч гривень.

Золоті гуртожитки

В 2011 році в університеті вирішили відремонтувати старі і побудувати нові гуртожитки на вулицях Садова та Тургенівська в Ірпені. Ревізія визначила, що кошториси на ці роботи були завищені на 3 мільйони 110 тисяч гривень.

Квартири «для своїх»

У 2010 році університет придбав службових квартир в новобудові на вулиці Щербакова, 52, у Києві на майже 3 мільйони гривень. Це сталося попри те, що така купівля суперечила положеннню про порядок надання службового житла – воно мало б розташовуватися біля університету в Ірпені. При цьому, одну з осель – 3-кімнатну квартиру на 56 квадратних метрів – забрав собі власне Петро Мельник.

Медтехніка для податківців

У тому ж 2010 році податковий університет закупив медичної техніки на 27 мільйонів гривень. Обладнання на 22 мільйони 866 тисяч гривень простоює на складах – воно не потрібне і не використовується.

Санаторій для сина

У 2007 році Петро Мельник продав оздоровчий комплекс податкового університету «Сосновий бір» у Ворзелі Київської області компанії ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія», якою на той час володів його син, Максим Петрович Мельник, за 3 мільйони 142 тисячі гривень. І це при тому, що лише на ремонт цього комплексу університет раніше витратив майже 2,5 мільйони гривень. Після того, із серпня 2008 року, університет почав орендувати продані приміщення «Соснового Бору» для розміщення гуртожитку у того ж сина, на якого санаторій був приватизований. За 2 роки з державного бюджету компанії сина Мельника за це перерахували 12 мілйьонів 900 тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG