Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Газпром» скасував іще низку тендерів щодо «Турецького потоку» – агентство


Планований маршрут «Турецького потоку». Мапу уклав російський «Газпром», тому український Крим позначений як нібито частина Росії
Планований маршрут «Турецького потоку». Мапу уклав російський «Газпром», тому український Крим позначений як нібито частина Росії

Російська компанія «Газпром» скасувала ще низку тендерів на будівництво в газотранспортній системі «Південний коридор», що має подавати газ до проектованого газогону «Турецький потік», повідомило російське агентство «Інтерфакс – Агентство газової інформації».

Агентство інформує, що в електронній системі закупівель йому вдалося виявити не менш як 11 таких тендерів, скасованих за вечір у четвер, 9 липня. Їхня сумарна максимальна вартість – понад 52 мільярди рублів, тобто понад 910 мільйонів доларів.

За даними агентства, найбільший скасований тендер стосується будівництва понад 300 кілометрів трубопроводу, решта стосуються розширення потужностей компресорних станцій.

Раніше цього тижня «Газпром» уже зупинив роботи на «Південному коридорі», вказавши підрядникам не починати будівництва нових об’єктів. А пізно ввечері в середу, 8 липня, стовідсоткова «дочка» «Газпрому», компанія South Stream Transport повідомила, що розриває контракт із італійською компанією Saipem на будівництво першої лінії трубопроводу «Турецький потік» через «неможливість досягти згоди з багатьох робочих і комерційних питань реалізації проекту».

Нещодавно у справі «Турецького потоку» практично провалилися переговори про укладення міжурядової угоди з Туреччиною: «Газпромові» і турецькій енергетичній компанії BOTAŞ так і не вдалося домовитися про ціну газу для Анкари, і тепер BOTAŞ має намір звернутися з позовом проти «Газпрому» до міжнародного арбітражу.

Проект «Турецький потік» виник на початку нинішнього, 2015 року після того, як наприкінці 2014-го зазнав провалу попередній газогінний проект «Газпрому», «Південний потік».

Чимало коментаторів називало проект «Турецького потоку», який мав оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування. Останні події, кажуть вони, засвідчили крах намагань Росії уникнути транзиту свого газу до Європи через Україну, у зв’язку з чим президент Росії Володимир Путін днями дав голові правління «Газпрому» Олексієві Міллеру доручення провести з Україною переговори про продовження транзиту російського газу через українську територію і після 2019 року, коли закінчується термін нині чинних українсько-російських газових домовленостей.

XS
SM
MD
LG