Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську хочуть перейменувати місто «без перейменування»


У Дніпропетровську мітингували за «перейменування міста без перейменування»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

У Дніпропетровську мітингували за «перейменування міста без перейменування»

У Дніпропетровську близько півсотні жителів мітингували під будівлею міської ради, вимагаючи від влади відмовитись від планів щодо перейменування міста і деяких його вулиць. Учасники акції, організованої громадським об’єднанням «Патріоти Придніпров’я», тримали у руках плакати з написами «Змініть зміст, не позбавляйте місто імені», «Збережіть гроші бюджету й громадян».

За словами одного з організаторів заходу Віктора Березки, учасники вимагають від влади залишити без змін назву міста «Дніпропетровськ», водночас наситивши її новим сенсом: виводити частину «-петровськ» не від прізвища «всеукраїнського старости Григорія Петровського», а від грецького слова «петрос» – «камінь».

Як зазначив Березка, це допоможе заощадити бюджетні кошти, необхідні на формальності з перейменуванням, дозволить місту зберегти «його славну назву» і водночас виконати «закон про декомунізацію».

«На наш погляд, в даному питанні присутні три аспекти: історичний, морально-етичний і матеріальний. Останній аспект найбільш актуальний. Під це необхідно витрачати мільйони бюджетних гривень, це абсолютно несвоєчасно», – заявив Березка.

Частина мітингувальників заявляла, що їх влаштовує й прізвище Петровського в імені міста: мовляв, основний акцент у назві – на частині «Дніпро», а «хто такий Петровський молодь уже не знає».

Водночас під час акції до них підходили дніпропетровці, які є прихильниками перейменування, і закликали «не обманювати, адже кожне слово має значення і сенс».

Наприкінці заходу учасники передали своє письмове звернення до міськради.

У п’ятницю в Дніпропетровську має відбутись чергове засідання спеціальної комісії міськради з питань зміни топоніміки. Раніше в цій комісії заявляли, що фахівці наразі розглядають кілька основних варіантів нової назви Дніпропетровська – Дніпрослав, Січеслав, Дніпро, Дніпровськ.

XS
SM
MD
LG