Доступність посилання

ТОП новини

Єврогрупа назвала пропозиції Греції ґрунтовними


Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас іде до парламенту, щоб представити на затвердження свій план реформ, Афіни, 10 липня 2015 року
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас іде до парламенту, щоб представити на затвердження свій план реформ, Афіни, 10 липня 2015 року

Єврогрупа – об’єднання міністрів фінансів країн зони обігу євро – назвала ґрунтовним поданий Грецією план реформ в обмін на отримання третьої програми міжнародної фінансової допомоги.

Як сказав голова єврогрупи Єрун Дейсселблум, рішення щодо цього плану, в той чи в інший бік, може бути ухвалене на зустрічі єврогрупи у Брюсселі в суботу, 11 липня.

Після цього питання допомоги Греції розглядатиме позачерговий саміт лідерів країн єврозони в неділю, 12 липня. Грецьке питання буде порушене й на саміті всього Європейського союзу пізніше того ж дня.

Тим часом у Греції поданий нею план розгляне парламент країни пізніше у п’ятницю, 10 липня.

У четвер, 9 липня, уряд Греції подав єврогрупі свій план обіцяних широких реформ і заходів заощаджень. За повідомленнями, він має на меті виконати більшу частку головних вимог міжнародних позикодавців, Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду, серед яких головні – скорочення пенсій і реформа податків у бік підвищення.

Греція, що перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, критично потребує нової, вже третьої програми допомоги, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного виключення з зони євро. Але її уряд ультралівих і ультраправих радикалів досі відкидав вимоги рішучих реформ і таким чином провалив завершення другої програми, оформивши свою відмову на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

Тим часом кредитори попереджають, що Греція може збанкрутувати, якщо угоди про нову програму допомоги не буде досягнуто до неділі, 12 липня, дня саміту лідерів єврозони, присвяченого грецькій кризі. У Європейському союзі заявляють, що мають намір зробити все можливе, щоб зберегти Грецію у складі зони євро, але в разі необхідності стабільність усієї цієї зони переважить, якщо виключення Греції стане неминуче.

XS
SM
MD
LG