Доступність посилання

ТОП новини

США заявили про певний поступ на переговорах щодо Ірану


Джон Керрі на переговорах у Відні. 71-річний політик досі лікує ногу, зламану 31 травня під час тренування на велосипеді
Джон Керрі на переговорах у Відні. 71-річний політик досі лікує ногу, зламану 31 травня під час тренування на велосипеді

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що на переговорах щодо ядерної програми Ірану досягли певного поступу.

За його словами, атмосфера на переговорах у Відні конструктивна, і вже вдалося вирішити кілька питань, які досі викликали суперечності.

Раніше у п’ятницю, 10 липня, в Європейському союзі і у США повідомили, що продовжили чинність тимчасової угоди щодо ядерної програми Ірану, за якою з Тегерана раніше зняли частину санкцій, до понеділка, 13 липня. Це означає, що тепер уже до цього часу відкладений термін для досягнення остаточної домовленості щодо іранської ядерної програми – вже вчетверте.

Перед цим у п’ятницю, 10 липня, міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив, що переговори про цю остаточну домовленість, найімовірніше, протривають і протягом вихідних.

Останніми днями, за словами західних дипломатів, Іран несподівано висунув на них низку нових умов. Іранці ж, навпаки, почали звинувачувати США і їхніх європейських союзників у «психологічній війні» і зміні позиції й висуванні нових умов останньої миті.

На цих остаточних переговорах Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії, – що нині тривають у Відні, мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів, який уже вкотре перенесли, тепер збігає кінцем дня п’ятниці, 10 липня. Тим часом

Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання, за що з Ірану вже зняли частину санкцій. Якщо остаточна угода зірветься, ці санкції повернуть знову.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG