Доступність посилання

ТОП новини

Позикодавці Греції схвалили її план реформ


Міжнародні позикодавці Греції схвалили у п’ятницю поданий Афінами план реформ в обмін на фінансову допомогу.

Вони вважають, що цей план широких бюджетних реформ може стати реальним підґрунтям для нової програми фінансової допомоги Греції на суму в 74 мільярди євро, заявили джерела в Європейському союзі.

Зокрема, з коштів так званого Європейського механізму стабільності можуть надійти 58 мільярдів євро, а ще 16 мільярдів може надати Міжнародний валютний фонд.

Кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і МВФ – рекомендують прийняти план Греції для надання їй уже третьої програми міжнародної фінансової допомоги. Але це рішення ще мають схвалити міністри фінансів країн зони обігу євро на зустрічі в суботу, 11 червня, а потім, у неділю, 12 червня, на саміті лідерів країн єврозони і потім саміті всього Європейського союзу.

Тим часом у самій Греції парламент готується рано вранці в суботу розглянути поданий урядом країни план бюджетних заощаджень і заходів наповнення бюджету і, як сподіваються, схвалити його.

Раніше у п’ятницю єврогрупа – об’єднання міністрів фінансів країн зони обігу євро – назвала ґрунтовним поданий Грецією план реформ в обмін на отримання вже третьої програми міжнародної фінансової допомоги.

У четвер, 9 липня, уряд Греції подав єврогрупі свій план обіцяних широких реформ і заходів заощаджень. За повідомленнями, він має на меті виконати більшу частку головних вимог міжнародних позикодавців, серед яких головні – скорочення пенсій і реформа податків у бік підвищення.

Це саме ті заходи, які були відкинені на референдумі, що його влаштував попередніми днями голова уряду Алексіс Ципрас. В обмін на них Афіни просять надати ще понад 55 мільярдів євро в термін до 2018 року. Дотепер протягом попередніх п’яти років Греції вже надали понад 200 мільярдів євро, і ще десятки мільярдів як списання боргів, у рамках двох програм порятунку країни.

Греція, що перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, критично потребує нової програми фінансової допомоги, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного виключення з зони євро. Але її уряд ультралівих і ультраправих радикалів досі відкидав вимоги рішучих реформ і таким чином провалив завершення другої програми, оформивши свою відмову на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

Тим часом кредитори попереджають, що Греція може збанкрутувати, якщо угоди про нову програму допомоги не буде досягнуто до неділі, 12 липня, дня саміту лідерів єврозони, присвяченого грецькій кризі. У Європейському союзі заявляють, що мають намір зробити все можливе, щоб зберегти Грецію у складі зони євро. Але в разі необхідності стабільність усієї цієї зони переважить, якщо виключення Греції стане неминуче, наголошують у Брюсселі

XS
SM
MD
LG