Доступність посилання

ТОП новини

Виставка-протест проти анексії Криму відкрилася в Дніпропетровську


У Дніпропетровському художньому музеї відкрилася виставка графіки та фотографій художниці Ірини Сизоненко «Мій Крим. Чотири пори року». Авторка – член Національної спілки художників України, керівник Українсько-польського центру митної академії в Дніпропетровську.

За словами художниці, цей проект – це її особистий творчий протест проти анексії Криму Росією. Як зазначає авторка, свої роботи вона присвятила кримськотатарському народу та його національному лідерові Мустафі Джемілеву. Кожним твором, каже художниця, вона ще раз нагадує про те, що Крим залишається українським у культурному просторі країни.

На виставці художниця зібрала свої роботи за останні п’ять років, упродовж яких вона мандрувала кримською землею з фотокамерою та папером для малювання. Деякі роботи створені «по пам’яті», вже після анексії Криму.

Художниця вважає, що в кожного митця мусить бути свій Едем, таким райським куточком на землі, що надихає на творчість, був для неї Крим – мис Ай-Тодор, парк Харакс, Чорне море.

«Я зробила цю виставку як мій особистий протест. Я вважаю, що Крим буде з Україною і буде з усім світом», – зазначила Ірина Сизоненко.

Мистецтвознавці зазначають, що творча манера Ірини Сизоненко належить до «нової хвилі» в сучасному українському мистецтві, що виникла на початку 80-х років XX століття як альтернативна офіційному соцреалізмові.

Виставку доповнює міні-інсталяція «Море відступило». Роботи експонуватимуть до 20 липня.

XS
SM
MD
LG