Доступність посилання

ТОП новини

Екстрений саміт ЄС щодо Греції відбудеться в Брюсселі


Прапор ЄС на тлі древнього Парфенона, Греція
Прапор ЄС на тлі древнього Парфенона, Греція

Євросоюз на екстреному саміті в Брюсселі 12 липня ухвалить остаточне рішення щодо Греції, яка потерпає від боргової кризи. Підставою для рішення ЄС будуть рекомендації Єврогрупи (так називають збори міністрів фінансів єврозони) та оцінка кредиторами плану грецького уряду на чолі з Алексісом Ципрасом.

Міністри фінансів країн єврозони 11 липня обговорили в Брюсселі можливість відновлення переговорів про новий пакет фінансової допомоги для Греції.

На порядку денному був план заходів жорсткої економії, запропонований Афінами у спробі домогтися виділення нових кредитів для обслуговування державного боргу, щоб уникнути виключення з єврозони.

Новий план реформ покликаний скоротити бюджетні витрати, як того вимагають міжнародні кредитори. Він був представлений Алексісом Ціпрасом 9 липня, а в суботу схвалений грецьким парламентом.

Довіра Європи до Греції була суттєво підірвана після багаторазового невиконання Афінами даних ЄС обіцянок і особливо після референдуму 5 липня, на якому більшість грецьких виборців відкинули вимоги кредиторів, до чого їх і закликала правляча коаліція Ципраса.

Греція перебуває в стані дефолту за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, а також на межі виключення з єврозони.

XS
SM
MD
LG