Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Німеччини та Франції допускають чергову зустріч із Ципрасом задля компромісного рішення


Речник президента Європейської ради Дональда Туска Пребен Ааман заявляє про можливість зустрічі на початку дня, 13 липня, лідерів Німеччини і Франції Анґели Меркель та Франсуа Олланда з грецьким прем’єром Алексісом Ципрасом для обговорення компромісної пропозиції від Афін для міжнародних позичальників.

Дональд Туск скасував саміт за участю лідерів усіх 28 держав-членів ЄС, який був запланований на вечір 12 липня, але лідери 19 країн єврозони таки провели кілька зустрічей ввечері, які втім не призвели до кінцевого результату.

Дональд Туск написав у Twitter, що саміт єврозони не буде «останнім, поки ми не завершимо переговори по Греції».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що не може бути домовленостей з Грецією за будь-яку ціну. Водночас президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вихід з зони євро означатиме, що «Європа відступає, а не прогресує». Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, зі свого боку, говорив у Брюсселі, що «готовий до ще одного компромісу».

Починаючи з понеділка, 13 липня, Ципрасові доведеться проводити обіцяні реформи в парламенті Греції, щоб переконати партнерів у єврозоні в серйозності своїх намірів реформ і в доцільності надати його країні термінові кошти на існування і піти на переговори про широку програму допомоги.

Загалом парламент Греції має схвалили до середи, 15 липня пакет із шести заходів, включно з реформуванням пенсійної й податкової системи, до початку цих переговорів, мовиться у проекті документа міністрів фінансів єврогрупи.

Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд уже надали понад 200 мільярдів євро в рамках двох попередніх програм, починаючи з 2010 року, щоб допомогти Греції вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи і не дати країні опинитися у стані дефолту, який може призвести й до її вимушеного виходу з єврозони.

XS
SM
MD
LG