Доступність посилання

ТОП новини

Ядерні переговори з Іраном тривають, сторони «близькі до угоди»


Учасники переговорів у Відні, 7 липня 2015 року
Учасники переговорів у Відні, 7 липня 2015 року

Дипломати з Ірану і шести провідних країн світу продовжують переговори у Відні щодо ядерної програми Тегерана.

Дипломати заявляють, що вони близькі до досягнення угоди, але застерігають, що гарантій немає.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі 13 липня заявив, що не може обіцяти «вирішення питань, які залишаються, до сьогоднішнього чи завтрашнього вечора».

Іранські ЗМІ цитують президента Хасана Роугані, який 12 липня заявив, що сторони «дуже близькі» до угоди.

Напередодні міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив, що 12 липня не буде оголошено про досягнення остаточної домовленості про ядерну програму Тегерана, але не буде й нового продовження терміну для досягнення цієї домовленості, який збігає 13 липня.

На цих переговорах Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії, – мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів переносили вже тричі.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG