Доступність посилання

ТОП новини

Посол ЄС нагадав про виняткове право держави на забезпечення порядку і використання зброї


Ян Томбінський
Ян Томбінський

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінський у зв’язку з подіями в Мукачеві нагадав, що тільки держава і державні органи уповноважені мати виняткове право на забезпечення громадського порядку і використання зброї.

Вкрай важливим є негайне припинення будь-яких незаконних дій та дотримання верховенства права, написав він у фейсбуці.

«ЄС очікує, що інцидент буде ретельно розслідуватися владою і виконавці протиправних дій будуть притягнуті до відповідальності», – мовиться в його заяві.

Напруженість на Закарпатті спалахнула в суботу, 11 липня, коли в Мукачеві сталися перестрілки з участю представників «Правого сектору» і правоохоронців. Місцеві засоби інформації повідомили, що конфлікт виник між «Правим сектором» та людьми з оточення депутата Верховної Ради з групи «Воля народу» регіонала Михайла Ланя, в нього втрутилися правоохоронці. Сторони висунули суперечливі версії того, що сталося. Внаслідок перестрілок загинули дві людини з лав «Правого сектору»; там також заявляли про чотирьох поранених, із них двоє були змушені здатися, щоб потрапити на лікування. Також були поранені шість силовиків і п’ять, як їх називають, цивільних людей; як вважають, ідеться про охоронців Ланя.

Нині в області триває спецоперація блокування, роззброєння і затримання «банди, яка здійснила напад на цивільний об’єкт у Мукачеві». Генеральна прокуратура створила спільну з СБУ й МВС слідчо-оперативну групу, що веде розслідування у кримінальному провадженні, порушеному за статтями про створення злочинної організації і про терористичний акт.

XS
SM
MD
LG