Доступність посилання

ТОП новини

У США республіканці в Конгресі розкритикували угоду з Іраном


У США супротивники президента Барака Обами з лав Республіканської партії в Конгресі розкритикували досягнену ядерну домовленість із Іраном.

Спікер Палати представників, республіканець Джон Бейнер заявив, що ця домовленість не зупинить розповсюдження ядерної зброї на Близькому Сході, а, найімовірніше, розпалить перегони ядерних озброєнь у всьому світі. За його словами, республіканці мають намір зробити все можливе, щоб зупинити виконання угоди.

Голова комітету з закордонних справ Палати представників, теж республіканець Ед Ройс заявив, що цій угоді буде непросто досягти схвалення в Конгресі. Він скликав засідання свого комітету пізніше на вівторок, 14 липня.

Раніше у вівторок, 14 липня, президент США Барак Обама, представник Демократичної партії, заявляв, що, якби домовленості не вдалося досягти, це збільшило б імовірність нових воєн на Близькому Сході. Він попередив, що накладе вето на будь-який законодавчий акт Конгресу, який би спробував заблокувати виконання домовленості і зупинити скасування санкцій проти Ірану чи запровадити нові.

За ухваленим нещодавно у США законом, Конгрес має 60 днів на розгляд домовленості з Іраном, перш ніж схвалити чи намагатися відкинути її, зібравши у другому разі значну більшість голосів, щоб спробувати подолати президентське вето. Протягом цього часу буде неможливо скасувати ті санкції проти Ірану, що були накладені ухвалами Конгресу. Більшість таких санкцій запроваджував сам президент як голова виконавчої влади США і може скасувати їх власним рішенням.

Уранці у Відні, де протягом 18 днів тривали переговори про остаточну ядерну домовленість із Іраном, оголосили, що досягли такої домовленості. Вона передбачає поступове скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні і міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф позитивно оцінили досягнення ядерної угоди між Іраном і шістьма з провідних держав світу – Великою Британією, Францією, Німеччиною, США, Китаєм і Росією. Моґеріні заявила, що угода може «відкрити шлях до нового розділу міжнародних відносин», а Заріф назвав досягнення ядерної угоди «безпрограшним рішенням».

Водночас Ізраїль назвав досягнення угоди «історичною помилкою», що, на його думку, відкриє шлях для Ірану до створення ядерної зброї.

Західні країни звинувачували Іран у намаганнях створити ядерну зброю, Тегеран заперечував таку мету своєї ядерної програми. Протистояння з цього приводу тривало понад 12 років.

XS
SM
MD
LG