Доступність посилання

ТОП новини

Росія висловила сподівання, що угода з Іраном зробить зайвою нову систему ПРО США


Росія висловила сподівання, що досягнена з Іраном угода щодо його ядерної програми зробить непотрібними плани США створити в Європі нову систему протиракетної оборони спільно з союзниками в НАТО.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції у Відні після переговорів із Іраном заявив, що ще 2009 року президент США Барак Обама казав, що необхідність створювати цю систему відпаде, якщо вдасться врегулювати іранську ядерну програму.

За його словами, тепер Росія чекає на відповідь США на це зауваження.

Раніше у вівторок, 14 липня, у столиці Австрії Відні, де тривали переговори про остаточну ядерну домовленість із Іраном, оголосили, що досягли такої домовленості. Вона передбачає поступове скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми.

Барак Обама, виступаючи у квітні 2009 року у столиці Чехії Празі, нагадував, зокрема, що загрозу і для США, і для їхніх союзників у Європі становлять ядерна програма Ірану і його програма створення балістичних ракет. За його словами, коли будуть подолані обидві ці загрози, «рушійна сила для створення протиракетної оборони в Європі буде усунена».

Нинішній проект системи протиракетної оборони США і загалом союзу НАТО в Європі має на меті захистити Європейський континент від імовірних ракетних ударів із таких країн, як Іран чи Північна Корея. Система має бути повністю розгорнена у планованому обсязі до 2020–2022 року. У США й НАТО наголошують, що ця система розрахована на перехоплення технічно більш відсталих і відносно нечисленних ракет, які створюють Іран і Північна Корея, і що вона у принципі не здатна перехопити сучасні й численні російські ракети.

Чільні російські військові теж постійно повідомляють про успіхи російської ракетної програми й наголошують, що новітні російські ракети здатні без труднощів подолати будь-які сучасні системи ПРО. Але Москва не дослухається до аргументів ні США й НАТО, ні власних військових і продовжує твердити, що нова європейська оборонна система ПРО становить загрозу її безпеці.

XS
SM
MD
LG