Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Греції подав пакет реформ на розгляд парламенту


Алексіс Ципрас перед будівлею уряду в Афінах після повернення з Брюсселя, де досягли попередньої домовленості про допомогу в обмін на реформи, 13 липня 2015 року
Алексіс Ципрас перед будівлею уряду в Афінах після повернення з Брюсселя, де досягли попередньої домовленості про допомогу в обмін на реформи, 13 липня 2015 року

Уряд Греції подав на розгляд до парламенту законопроект про пакет реформ, ухвалення якого необхідне, щоб почати переговори про отримання третьої програми міжнародної фінансової допомоги Афінам.

Документ передбачає зміни законів про працю, пенсії, податок на додану вартість та інші податки й має на меті запровадити реформи, що призвели б до скорочення видатків бюджету і зросту його наповнення.

Цей законопроект парламент Греції має розглянути протягом середи, 15 липня, і ухвалити його до кінця того дня, коли для цього збігає термін, встановлений міжнародними позикодавцями.

Власна партія прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса, уряд якого подав законопроект, «Сіріза» виступає проти цих реформ.

Проваливши раніше завершення попередньої, другої програми міжнародної фінансової допомоги Греції і оформивши відмову від суворих вимог міжнародних позикодавців на всенародному референдумі, Ципрас був змушений змінити курс і погодитися на більшу частину тих реформ, які раніше сам відкинув. У Брюсселі їх визнали недостатніми, хоча заявили, що нові пропозиції Греції можуть стати підґрунтям для переговорів про третю програму допомоги, критично необхідну Афінам.

Ципрасові доведеться проводити обіцяні реформи в парламенті Греції, щоб переконати партнерів у єврозоні в серйозності своїх намірів реформ і в доцільності надати його країні термінові кошти на існування і піти на переговори про широку програму допомоги. Афіни хочуть отримати в рамках цієї третьої програми допомоги 53,5 мільярди євро до 2018 року.

Раніше міжнародні кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – уже надали понад 200 мільярдів євро в рамках двох попередніх програм, починаючи з 2010 року, щоб допомогти Греції вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи і не дати країні опинитися у стані дефолту, який може призвести й до її вимушеного виходу з єврозони.

XS
SM
MD
LG