Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд привітали внесення в Конституцію особливостей окремих районів Донбасу


Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд особливо привітали готовність керівництва України внести до зміненої Конституції згадку про особливості окремих районів Донецької й Луганської областей відповідно до мінських домовленостей, повідомили прес-служби обох лідерів.

У майже дослівно однакових повідомленнях мовиться, що в телефонній розмові з головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом вони висловили бажання, щоб в інтересах тривалої стабілізації на сході України і територіальної цілісності держави було досягнено згоди всередині України щодо подальшого поступу конституційної реформи і проведення місцевих виборів.

Меркель і Олланд привітали початок процесу внесення змін до Конституції з наголосом на децентралізацію і високо оцінили зусилля України, спрямовані на те, щоб цей процес відбувався відповідно до домовленостей, досягнених у Мінську, і рекомендацій Венеційської комісії, мовиться в обох повідомленнях.

У прес-службі Гройсмана в повідомленні про цю ж розмову слів про згадку в Конституції про особливості частин Донбасу немає.

За цією версією, лідери Німеччини і Франції наголосили, що «внесення змін до Конституції України в частині децентралізації і продовження конституційної реформи є визначальним фактором зміцнення демократії в Україні та виконання мінських домовленостей».

Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю, 10 липня, канцлер Німеччини і президент Франції так само наголошували на важливості того, що в Конституції буде відображено особливості самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком.

Наприкінці червня Порошенко повідомляв, що, відповідно до мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

А перший заступник голови адміністрації президента Віталій Ковальчук пояснив із приводу поширеної в Росії і на Заході фрази про «особливий статус», що проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу для окремих територій на Донбасі. «У поданій на розгляд президентові версії в перехідних положеннях лише згадано, що порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначається законом. Такою була пропозиція Венеційської комісії. Нагадаю, що цей закон – про особливості самоврядування – вже діє, і ніяких нових особливостей проект Конституції не передбачає», – наголосив Ковальчук.

При цьому, додав він, щоб унеможливити прояви сепаратизму і гарантувати дотримання Конституції, у проекті передбачається надати президентові право в невідкладному порядку зупиняти рішення місцевих органів влади, які становлять загрозу суверенітетові, національній безпеці та територіальній цілісності України.

XS
SM
MD
LG