Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко примирює нові і старі кадри в Генпрокуратурі


Перший заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, президент Петро Порошенко та генпрокурор Віктор Шокін (зліва направо) на зустрічі в адміністрації президента, 14 липня 2015 року (фото з сайту президента)
Перший заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, президент Петро Порошенко та генпрокурор Віктор Шокін (зліва направо) на зустрічі в адміністрації президента, 14 липня 2015 року (фото з сайту президента)

Президент намагається поєднати в ГПУ два суперечливі підходи – Лещенко

Київ – Президент Петро Порошенко запевняє, що між ним, генеральним прокурором Віктором Шокіним та першим заступником генпрокурора Давидом Сакварелідзе є повне порозуміння щодо подолання корупції в Україні. Натомість політики зазначають, що в Генпрокуратурі очевидним є конфлікт між двома командами, які демонструють надто різні підходи у боротьбі з корупцією. А заяви та дії глави держави скеровані на те, аби якось залагодити це протистояння.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заява про антикорупційне порозуміння з’явилася за результатами зустрічі президента та керівників Генпрокуратури. Однак цій заяві передувала інформація про тиск з боку генпрокурора Віктора Шокіна на своїх заступників Давида Сакварелідзе та Віталія Каська через арешт за обвинуваченням у корупції високопосадових працівників прокуратури.

За словами Віталія Каська, щодо правоохоронців було порушено кримінальну справу за обшук і затримання заступника керівника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Крім того, за інформацією депутатів від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка та Мустафи Найєма, до протидії антикорупційному розслідуванню та тискові на слідчих причетні також заступники генпрокурора Володимир Гузир і Юрій Столярчук.

Коли люди нової формації почали присікати злочини прокурорських співробітників, то певні люди старої формації одразу втрутилися і почали приховувати ці факти
Юрій Дерев'янко

Член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції позафракційний Юрій Дерев’янко вважає, що в Генпрокуратурі відбувається конфлікт між працівниками старої та нової формації. За його словами, «коли люди нової формації почали присікати злочини прокурорських співробітників, то певні люди старої формації одразу втрутилися і почали приховувати ці факти і ще гірше – душити тих людей нової формації».

Депутати покликали прокурорів поговорити на засіданні комітету

Член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Сергій Лещенко також вважає, що в Генпрокуратурі зіткнулися дві команди з різними світоглядами та підходами. Однак Петро Порошенко намагається їх примирити та змусити працювати разом.

Порошенко хоче керувати через Шокіна і мати гарну репутацію та результативність через Сакварелідзе
Сергій Лещенко

«Порошенко поки не збирається здавати Шокіна. Думаю, що тут є бажання, з одного боку,мати європейського, сучасного і «безбашеного», але з іншого – все одно мати опцію управління в ручному режимі. Грубо кажучи, Порошенко хоче керувати через Шокіна і мати гарну репутацію та результативність через Сакварелідзе», – припускає Сергій Лещенко.

З огляду на конфлікт у Генпрокуратурі, в парламенті з ініціативи фракції «Радикальної партії» активізувався збір підписів за відставку генпрокурора. Утім, Юрій Дерев’янко вважає, що порушувати питання про відставку Віктора Шокіна наразі передчасно.

«Це означатиме – паралізувати Генпрокуратуру ще на півроку. Коли ми звільнили Ярему, то перші чотири-п’ять місяців ті нові люди, які прийшли, постійно розповідали, що вони знайомляться, вникають у справи і так далі», – каже депутат про можливі результати зміни генпрокурора.

За словами народного депутата, 15 липня має відбутися засідання парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції, на який запросили генерального прокурора, його заступників та керівника відповідного відділу СБУ, який займається антикорупційними справами. Відтак парламентарі сподіваються отримати вичерпну інформацію з приводу ситуації в керівництві Генпрокуратури.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG