Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада розгляне законопроект Порошенка про децентралізацію влади


©Shutterstock
©Shutterstock

Народні депутати України планують у четвер, 16 липня, розглянути проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), внесений президентом України Петром Порошенком. Про це йдеться в порядку денному Верховної Ради.

Законопроект щодо децентралізації був наданий зі змінами, опублікованими на сайті парламенту.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції, в якому була переписана одна норма: теза про особливості здійснення місцевого самоврядування окремих районів Донбасу була перенесена з перехідних положень закону про внесення змін до Конституції до перехідних положень Конституції, тобто в тіло Основного закону.

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд вважає це свідченням бажання країн, які гарантували Україні територіальну цілісність за Будапештським меморандумом, «позбутися цієї вкрай незручної теми».

Сполучені Штати, лідери Франції та Німеччини і раніше закликали Порошенка та Україну в цілому ухвалити конституційні зміни, що реалізують положення мінських угод щодо самоврядування на Донбасі.

Росія неодноразово стверджувала про небажання Києва виконувати положення мінських угод щодо «особливого статусу» окремих частин Донецької та Луганської областей. Москва називала це перешкодою для встановлення міцного миру в понівеченої війною східній Україні, де підтримувані Росією сепаратисти ведуть бойові дії проти урядових сил.

Порошенко представив конституційні зміни щодо децентралізації ще 1 липня, і тоді вони теж не передбачали особливого статусу для Донбасу.

Президент пояснював, що, відповідно до мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей має бути остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Для цього пропонується в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

XS
SM
MD
LG