Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до Конституції не передбачають особливого статусу Донбасу – Порошенко


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко наголошує, що проект змін Конституції щодо децентралізації не передбачає особливого статусу окремих районів Донбасу.

«В проекті жодного натяку на федералізацію, проект не передбачає і не може передбачати особливого статусу Донбасу, проект лише припускає можливість специфічного порядку у здійсненні місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, що визначається окремим законом», – сказав він, додавши, що цей окремий закон двічі ухвалювала Верховна Рада.

Порошенко закликав депутатів підтримати законопроект щодо децентралізації і наголосив, що цей документ жодним чином не порушує мінські домовленості.

Водночас відмовились голосувати за ці зміни до Конституції фракції «Самопоміч» та «Радикальна партія».

Раніше Порошенко вніс до Верховної Ради відповідний проект закону. Документ, зокрема, передбачає внесення змін до перехідних положень і закріплення норми, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом. Крім того, вносяться зміни, які збільшують повноваження органів місцевої влади.

Зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути ухвалені до кінця року – це передбачають, зокрема, мінські угоди.

Сьогодні сепаратисти вкотре заявили, що законопроект змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей.
За словами представника угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, Київ, всупереч мінським угодам, не погодив конституційну реформу з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

Під час підготовки змін до Конституції в частині децентралізації сепаратисти неодноразово заявляли про їхню невідповідність мінським угодам, також про це заявляла Росія, проте інші учасники мінських переговорів про це не заявляли.

XS
SM
MD
LG