Доступність посилання

ТОП новини

Рада направила до Конституційного суду законопроект про децентралізацію


Верховна Рада, 21 травня 2015 року
Верховна Рада, 21 травня 2015 року

Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

За президентський законопроект № 2217a проголосували 288 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Жодного голосу за документ не віддала фракція «Радикальна партія», лише один голос – «Самопоміч».

Відповідно до процедури, спочатку депутати мають направити законопроект про внесення змін до Конституції на висновок до Конституційного суду.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

«Проект лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом», – наголосив Порошенко.

Він додав, що цей закон двічі був ухвалений парламентами попереднього і цього скликань.

«Я в впевнений, що запропонована норма жодним чином не виходить за межі Мінських домовленостей, які всім світом, Радою безпеки ООН, всіма нашими партнерами, які забезпечують потужну світову коаліцію з підтримки України під час російської агресії, ці Мінські домовленості визнані безальтернативною основою для політико-дипломатичного врегулювання», – зазначив він.

Після висновку Конституційного суду законопроект щодо децентралізації знову направлять до парламенту, де для його ухвалення необхідно буде не менш як 300 голосів. Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Разом з тим сьогодні сепаратисти вкотре заявили, що законопроект змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей.
За словами представника угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, Київ, всупереч мінським угодам, не погодив конституційну реформу з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

XS
SM
MD
LG