Доступність посилання

ТОП новини

Рада дозволила НАБ розслідувати декларування недостовірних даних


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада віднесла до підслідності Національного антикорупційного бюро розслідування декларування недостовірної інформації державними службовцями.

За законопроект № 2873 «Про внесення зміни до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення підслідності Національного антикорупційного бюро України» проголосували 238 депутатів за необхідних 226.

Законопроектом уточнюється підслідність Національного антикорупційного бюро України, до основних функцій якого віднесено досудове розслідування корупційних злочинів, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема уповноважує детективів антикорупційного бюро здійснювати досудове розслідування злочинів, передбачених статтею 366-1 ( Декларування недостовірної інформації).

У статті 366-1 Кримінального кодексу зазначається, що подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, карається позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

14 жовтня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного антикорупційного бюро. Бюро є державним правоохоронним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, а також запобігання вчиненню нових. Завданням бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами та становлять загрозу національній безпеці.

Наразі в Україні триває конкурсний відбір детективів Національного антикорупційного бюро.

XS
SM
MD
LG