Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає ООН підтримати створення трибуналу щодо катастрофи MH17


Місце катастрофи авіалайнера «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» на Донеччині, 17 липня 2015 року
Місце катастрофи авіалайнера «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» на Донеччині, 17 липня 2015 року

Верховна Рада ухвалила звернення до ООН щодо створення міжнародного трибуналу для судового переслідування відповідальних за злочин, пов’язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 17 липня минулого року. За відповідну постанову проголосували 248 депутатів.

Голові Верховної Ради доручено невідкладно направити текст звернення до ООН, національних парламентів країн світу.

Днями з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня. Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

У Росії заявляють, що створення трибуналу ООН із розслідування катастрофи малайзійського літака буде «передчасним» і «контрпродуктивним».

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.

15 липня цього року американська телекомпанія CNN повідомила, що у проекті звіту за результатами розслідування авіакатастрофи відповідальність за це покладена на «проросійських сепаратистів». Підтвердження цієї інформації з офіційних джерел немає.

XS
SM
MD
LG