Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест через черговий недопуск консула до затриманих у Росії українців


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через уже четвертий недопуск українських консульських співробітників до громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, котрі, як мовиться у заяві, безпідставно утримуються російською стороною.

Як заявили в МЗС, така ситуація є кричущим порушенням права громадян України на консульський захист, а також права консульських посадових осіб України на доступ до затриманих громадян своєї держави. Росія «грубо та свідомо порушує свої міжнародні зобов’язання», бо нехтує положеннями Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року та Консульської конвенції між Україною та Росією 1993 року, наголосили в Києві.

«Засуджуємо дії російської сторони, що грубо порушують елементарні права та свободи людини, загрожують життю і здоров’ю ув’язнених, та вимагаємо негайного допуску консульських посадових осіб України до взятих під варту громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також притягнення до відповідальності осіб, винних у їхньому порушенні», – мовиться в заяві.

Міністерство нагадало, що в четвер, 16 липня, російська влада вчетверте відмовила відрядженим до міста Єсентуки співробітникам генерального консульства України в Ростові-на-Дону в зустрічі зі згаданими громадянами України. З моменту їхнього затримання відповідно в березні та в серпні 2014 року російська сторона проігнорувала понад 20 звернень МЗС України, посольства України та генерального консульства України в Ростові-на-Дону, наголошено в заяві.

МЗС України вже багато разів виступало з рішучими протестами через те, що Росія досі не дозволила українським консульським працівниками відвідати кількох громадян України, утримуваних у Росії – на думку правозахисників, безпідставно.

XS
SM
MD
LG