Доступність посилання

ТОП новини

Відповідальні за катастрофу МН17 мають бути покарані – ЄС


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Європейському союзі наголошують, що відповідальні за катастрофу МН17, яка сталася на Донеччині рік тому, мають бути покарані. Про це заявила верховний представник ЄС з закордонних справ Федеріка Могеріні.

«Ті, хто прямо або опосередковано відповідальні за знищення літака рейсу МН17, мають, у відповідності до резолюції Ради безпеки ООН, бути притягнуті до відповідальності та постати перед судом», – йдеться у заяві, яку поширило представництво ЄС в Україні.

У заяві наголошується, що ЄС і країни-члени повністю підтримують чинні зусилля зі «створення зобов’язувального і надійного судового переслідування».

Напередодні з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня. Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

У Росії заявляють, що створення трибуналу ООН із розслідування катастрофи малайзійського літака буде «передчасним» і «контрпродуктивним».

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.

15 липня цього року американська телекомпанія CNN повідомила, що у проекті звіту за результатами розслідування авіакатастрофи відповідальність за це покладена на «проросійських сепаратистів». Підтвердження цієї інформації з офіційних джерел немає.

XS
SM
MD
LG