Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан заявив про нейтралізацію членів «Ісламської держави»


Зруйновані внаслідок штурму й пожежі будинки в Бішкеку, фото 17 липня 2015 року
Зруйновані внаслідок штурму й пожежі будинки в Бішкеку, фото 17 липня 2015 року

У Киргизстані заявили, що вбиті й затримані в четвер, 16 липня в результаті спецоперацій у столиці Бішкеку бойовики були членами екстремістського угруповання «Ісламська держава» і отримували підтримку з Сирії.

Як повідомив Радіо Свобода речник Державного комітету національної безпеки Киргизстану Рахат Сулайманов, бойовики планували кілька терористичних актів. За його словами, йшлося про напад на російську військову базу в Канті на півночі країни і теракт у Бішкеку під час масових молитов із нагоди закінчення Рамадана 17 липня.

Речник додав, що загалом у четвер у Бішкеку відбулося дві спецоперації, під час яких було ліквідовано шість членів «Ісламської держави» і ще низка була затримана.

Ці люди отримували з Сирії, де угруповання захопило значні території, гроші на закупівлю хімікатів для виготовлення вибухівки, а в будинку, де оточили групу підозрюваних, знайшли значні суми готівкою, сім автоматів, п’ять пістолетів і багато гранат, сказав він.

Сулайманов додав, що ватажком групи, який був серед убитих, виявився громадянин Казахстану. За словами речника, цей казахстанець раніше був засуджений у Киргизстані до трьох років позбавлення волі за шахрайство, але зумів утекти, а потім, уже на початку липня, уникнути затримання.

У четвер у Бішкеку спецпідрозділ поліції штурмував приватний будинок, де забарикадувалася група підозрюваних; унаслідок цієї спецоперації були вбиті четверо членів групи і ще п’ять затримані, також були поранені четверо спецпризначенців. Увечері того дня в іншому місці, на околиці Бішкека, були ліквідовані ще двоє підозрюваних членів тієї ж групи.

Останнім часом посадовці Киргизстану висловлювали занепокоєння тим, що дедалі більше громадян країни йде воювати чи тренуватися в лавах екстремістського угруповання «Ісламська держава» до Сирії й Іраку.

Нещодавно у країні арештували кілька людей, чоловіків і жінок, що, як заявили правоохоронці, рекрутували охочих до лав «Ісламської держави». Також кілька разів повідомляли про затримання підозрюваних членів цього й інших заборонених ісламістських угруповань.

XS
SM
MD
LG