Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко знову закликав судити винних у збитті «Боїнга» міжнародним трибуналом


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко назвав справою честі те, щоб після завершення розслідування винні в загибелі 298 безневинних жертв були на лаві підсудних і покарані міжнародним кримінальним трибуналом.

Виступаючи в Києві на меморіальному заході на вшанування пам’яті жертв катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17, Порошенко наголосив, що ця безжальна терористична атака на цивільний літак показала всьому світові, хто є хто в цій війні, розв’язаній проти України.

За словами президента, які наводить його прес-служба, 298 людей стали жертвами терористичної атаки з території, яка окупована підтримуваними Росією бойовиками. «І високоточну зброю, ракети класу «земля-повітря», найсучаснішу ракетну установку «Бук», із якої був збитий літак, цим терористам також надала Росія», – сказав Порошенко.

У п’ятницю, 17 липня, збіг рік від збиття над окупованою частиною Донбасу авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Низка країн пропонує створити міжнародний суд під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака, але категорично проти цього виступає Росія. Водночас Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», наданого Росією, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

XS
SM
MD
LG