Доступність посилання

ТОП новини

На закритті Одеського кінофестивалю оголосили переможців і закликали звільнити Олега Сенцова


В Одесі завершився шостий Одеський міжнародний кінофестиваль. За 9 днів у рамках ОМКФ відбулися десятки майстер-класів відомих діячів кінематографа та понад сотню показів фільмів з 35 країн світу.

На церемонії закриття кінематографісти висловили свою позицію щодо ув’язненння Олега Сенцова. «Хочу звернутися до містера Путіна. Звільніть Олега Сенцова негайно!», – закликав зі сцени перед нагородженням переможців член міжнародного журі, польський режисер Даріуш Яблонський.

Гран-прі фестивалю та статуетку «Золотий Дюк» отримала турецька стрічка «Мустанг», у якій розповідається про життя жінок у традиційному мусульманському світі та про домашнє насилля. Переможця у цій номінації обирали шляхом глядацького голосування.

Кращим фільмом міжнародної конкурсної програми та одночасно національної програми члени журі назвали стрічку Єви Нейман «Пісня пісень» за мотивами творів Шолом-Алейхема.

Також «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво отримав почесний гість фестивалю, відомий сценарист і режисер Даррен Аронофскі. Премію американському кіномитцю вручив український режисер Мирослав Слабошпицький. «Це велика честь отримати таку нагороду. Тепер я можу зі спокійним серцем більше нічого не робити. Але насправді я дуже щасливий бути тут і пишаюся тим, що в мене українське коріння», – пожартував Аронофскі.

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко розповіла, що фестиваль уже має міжнародне визнання кіноспільноти. На її думку, це допоможе у просуванні українського кіно у світі. «Цього разу ми вирішили взяти курс на європейське кіно. І другу п’ятирічку фестивалю плануємо дотримуватися його. Також ми хочемо розвивати кінотуризм», – розповіла президент ОМКФ, заохочуючи до фестивалю більше глядачів.

Вікторія Тігіпко оголосила, що наступний Одеський кінофестиваль відбудеться 15-23 липня 2016 року.

XS
SM
MD
LG