Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН збирається для ухвалення резолюції щодо Ірану


Іранці святкують підписання ядерної угоди Ірану з шістьма світовими державами, Тегеран, 14 липня 2015 року
Іранці святкують підписання ядерної угоди Ірану з шістьма світовими державами, Тегеран, 14 липня 2015 року

У понеділок, 20 липня, Рада безпеки ООН планує ухвалити резолюцію про зняття міжнародних санкцій щодо Ірану. Голосування членів Ради безпеки, як очікується, буде формальністю, оскільки Рада п'яти постійних членів – Великобританія, Китай, Франція, Росія і США, а також Німеччина підписали ядерну угоду з Іраном минулого тижня.

Голосування призначене на 9:00 за часом Нью-Йорка (це 16:00 за Києвом).

Текст резолюції ООН запускає механізм поступового зняття економічних санкцій в обмін на гарантії, що Іран не розвиватиме надалі свій ядерний потенціал.

Сам зміст резолюції був узгоджений 14 липня у Відні на переговорах між Іраном і п’ятьма членами Ради безпеки з правом вето – США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією, а також Німеччиною та Євросоюзом.

Проект резолюції передбачає, що заборона ООН на постачання до Ірану технологій балістичних ракет ще діятиме протягом восьми років, ембарго на постачання зброї – протягом п’яти, обмеження щодо ядерних технологій – впродовж десятиліття. Крім того, текст резолюції зобов’язує міжнародне агентства з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) «проводити необхідні перевірки та контроль ядерних зобов'язань Ірану». Резолюція також вимагає, щоб Іран «повністю співпрацював з МАГАТЕ». Чинність семи попередніх резолюцій ООН щодо Ірану буде припинена, коли Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердить, що Тегеран вдався до обмежень своєї ядерної програми.

XS
SM
MD
LG