Доступність посилання

ТОП новини

Посол Німеччини в Росії: поїздка у Крим не може стати причиною відмови у візі


Рюдігер фон Фріч
Рюдігер фон Фріч

Посол Німеччини в Росії Рюдігер фон Фріч заявляє, що поїздка росіян до Криму не може стати причиною відмови у видачі їм шенгенської візи.

В інтерв’ю російській агенції «Інтерфакс» дипломат зазначив, що додаткові обмеження на в’їзд, пов’язані з Кримом, існують тільки для росіян, внесених до «чорного списку» Євросоюзу, складеного після анексії Криму Москвою.

За словами посла, за останні місяці навіть зросла частка мультивіз і багаторічних віз, які видають громадянам Росії.

Говорячи про переговори ЄС і Росії щодо полегшення візового режиму, посол ФРН зазначив, що вони дійсно заморожені. «Але, тим не менше, і це дуже важливо підкреслити: ні на якій стадії не робилося ніяких заходів і кроків для того, щоб ускладнити можливість зустрічей для громадян наших країн», – заявив Рюдігер фон Фріч.

Майже місяць тому в Росії неурядова організація «Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» оприлюднила поради для росіян, які хотіли б відвідати Крим, – зокрема, в’їжджати на півострів тільки через материкову частину України, отримавши на це належний дозвід української влади. Організація пояснила, що робить це попередження для захисту прав росіян. За її словами, Крим за міжнародним правом є окупованою територією, і тим росіянам, хто раніше відвідав окупований півострів із порушенням встановлених Україною правил, уже почали відмовляти в отриманні шенгенських віз.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму відбувся так званий «референдум про статус» півострова, за «результатами» якого Росія заявила про анексію Криму. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США, як і більша частина міжнародної спільноти, не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала незаконно.

Після цього країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Росії і Криму і продовжують наполягати на тому, що Крим – це територія України.

XS
SM
MD
LG