Доступність посилання

ТОП новини

США проінвестують український АПК – Мінагрополітики


Американські компанії заявили про готовність найближчим часом вкласти в сільське господарство України півмільярда доларів

Київ – Американський та європейський бізнес готовий інвестувати в українське сільське господарство, повідомляють українські урядовці за підсумками свого візиту до США. Серед напрямків, які зацікавили американців – рослинництво, аграрна логістика та сільськогосподарське машинобудування. Між тим і в Кабміні, і в експертному середовищі визнають, що інвестори продовжують побоюватися українських проектів через збройний конфлікт із Росією, бюрократію та часті зміни законодавства.

США проінвестують український АПК – Мінагрополітики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представники великого бізнесу США мають намір інвестувати в основні напрямки аграрного сектору України, а також в аграрну логістику, сільськогосподарське і транспортне машинобудування, заявив журналістам за підсумками візиту урядової делегації до США та Американсько-українського бізнес-форуму у Вашингтоні міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Він назвав частину інвестиційних проектів, які мають розпочатися в Україні вже найближчим часом.

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко
Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко

«На наших зустрічах представники бізнесу озвучили готовність до інвестицій на загальну суму півмільярда доларів. Це виробництво насіння – одна компанія. Логістика, зокрема, будівництво портових терміналів – дві компанії. А крім того – переробка продукції рослинництва та машинобудування для потреб АПК, в тому числі – виробництво вагонів», – зазначив Олексій Павленко.

Серед прикладів успішних західних інвестицій в Мінагрополітики називають американські компанії AgCo, Cargill, Monsanto, Dupont Pioneer, які вже працюють в Україні, а нещодавно підтвердили, що готові щорічно збільшувати свою присутність.

Інвестори прийшли через дерегуляцію – міністр

Міністр упевнений, що до активізації інвесторів спричинилися передовсім ті кроки, які зробив уряд у напрямку дерегуляції.

«Ми зменшили кількість ліцензій та спеціальних дозволів, наші західні партнери кажуть, що за їхніми оцінками, бізнес-ланцюжок (увесь час, який витрачає бізнесмен на організаційні та юридичні питання) зменшився приблизно на сім днів. Через зменшення впливу регуляторних факторів маємо зворотну реакцію – зростання експорту аграрної продукції.

Раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк теж наголошував, що компанії Сполучених Штатів виявили готовність інвестувати в український аграрний сектор.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа
Заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа
До українського аграрного сектору інтерес інвесторів залишається високим. Ідеться і про виробництво, і переробку зернових та олійних культур, про логістику та машинобудування
Володимир Лапа

​Причина зростання потоку інвестицій в український АПК – не лише у дерегуляції, а в тому, що аграрний сектор традиційно є найбільш привабливим для інвесторів в Україні, заявив Радіо Свобода заступник міністра аграрної політики та продовольства, колишній директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Загальна ситуація в державі, а саме військові дії на сході, регуляторне середовище, економічна криза, зменшують інвестиційну привабливість, – каже він. – Однак, попри це, саме до українського аграрного сектору інтерес інвесторів залишається високим. Ідеться і про виробництво, і переробку зернових та олійних культур, про логістику та машинобудування для потреб сільського господарства. Прогноз щодо закордонних інвестицій в АПК – досить оптимістичний».

Новини про те, що той чи інший західний інвестор розпочинає в Україні проект на десятки мільйонів доларів, цього літа з’являються щотижня, констатує Володимир Лапа.

Водночас експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник говорить, що наразі український аграрний сектор залучає інвестиції більшою мірою всупереч державній політиці в цій галузі, аніж завдяки їй.

Експерти закликають забезпечити «законодавчу стабільність в АПК

«В цілому інвестиційний клімат в Україні не є привабливим, передовсім через корупцію. Окрім того, інвестори сподіваються на стабільну законодавчу базу та передбачуване державне регулювання в галузі. Наприклад, компанії, які будують портові термінали для зернових, вважають свої ризики допустимими лише за умови що в найближчі п’ять років не передбачається змін до законодавства у транспортній та аграрній сфері. В Україні такої стабільності немає», – вважає Колесник.

Окрім того, експерт згадує про сертифікацію української продукції тваринництва, частина з якої не відповідає міжнародним вимогам, і тому її не можна продати до ЄС або США. Марія Колесник зауважує, що українські виробники свинини нині не займаються сертифікацією своєї продукції до ЄС, бо працюють на інші ринки. Щодо яловичини – кілька виробників наразі успішно проходять сертифікацію. Олексій Павленко зі свого боку наголошує, що сертифікують свою продукцію до ЄС п’ять великих виробників молока. Тоді як українські курятина і яйця вже активно експортуються на ринки Євросоюзу.

Головні проблеми для інвестування в галузь міністр Олексій Павленко бачить у кредитуванні. За його словами, великі американські та міжнародні банківські установи наразі не дають кредитних гарантій під інвестиції в українське сільське господарство, але частина з них наразі планує це зробити – реагуючи на потреби великого бізнесу, який заходить до країни. Водночас, за словами міністра АПК, американські урядовці були шоковані, коли почули, що в Україні аграрій може отримати кредит не менш ніж під 30% річних, і має повернути його за один-два роки.

«Вони не уявляють, як в таких умовах можуть працювати українські фермери», – зауважує Павленко.

Експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник
Експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник

Водночас, за словами Марії Колесник, до українського сільського господарства почали входити великі світові компанії, які комплексно займаються виробництвом, переробкою і продажом аграрної продукції. Їх мотивує те, що Україна є одним зі світових лідерів одразу в кількох напрямках агровиробництва, пояснює експерт.

Україна посідає перше місце з виробництва соняшникової олії. Україна є одним із найбільших у світі експортерів птиці та яєць
Марії Колесник

«Україна посідає перше місце з виробництва соняшникової олії, нині вона тіснить США щодо експорту зернових до великих азійських ринків. Україна є одним із найбільших у світі експортерів птиці та яєць. Зрозуміло, що бізнес зацікавлений у тому, щоб долучитися до цих фінансових потоків», – пояснює аналітик.

Український аграрний сектор упродовж останнього року забезпечує близько 40% надходжень держави від експорту. Частка АПК в економіці зростає навіть попри те, що минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій у галузь скоротився на третину, передовсім за рахунок компаній з Кіпру та офшорних зон, стверджує «Український клуб аграрного бізнесу». Однак нині тенденція змінюється на позитивну. До прикладу, Китай та Ізраїль за рік наростили свій інвестиційний портфель в українському сільському господарстві більш ніж удвічі, а США – цього року мають намір вкласти в український аграрний сектор вдвічі більше капіталу, ніж він втратив торік.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG