Доступність посилання

ТОП новини

СБУ провела обшуки в будинках осіб, які незаконно скуповували бурштин на Житомирщині


©Shutterstock
©Shutterstock

Служба безпеки України повідомляє про проведення обшуків в помешканнях кількох осіб, які скуповували на території Житомирської області незаконно добутий бурштин. Про це йдеться на сайті відомства у середу.

«З метою протидії незаконному видобутку бурштину Служба безпеки України спільно з міліцією та прокуратурою провела шість обшуків у домівках мешканців Олевського району Житомирської області, які здійснювали масову закупівлю «сонячного каміння». Вилучено близько 80 кілограмів бурштину, дві мотопомпи, 165 метрів пожежних рукавів, «чорну бухгалтерію» та станок з обробки каміння», - йдеться в повідомленні.

СБУ повідомляє про відкриття кримінального провадження за фактом порушення правил охорони або використання надр.

На Рівненщині, Волині, а також частково в Житомирській області нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. Також у квітні в СБУ заявили про викриття механізму незаконного видобування та реалізації бурштину на Рівненщині. За даними відомства, ця схема привласнення корисних копалин завдавала значних збитків державі та призводила до поглиблення банкрутства державного підприємства «Бурштин України».

10 липня президент Петро Порошенко заявляв, що невдовзі будуть завершені операції із затримання осіб, які незаконно видобувають бурштин.

XS
SM
MD
LG