Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська клопоче про перенесення в Москву розгляду справи Савченко


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася з клопотанням до голови Донецького міського суду Ростовської області Росії Алі Хайбулаєва про зміну підсудності та передачу розгляду кримінальної справи щодо Надії Савченко до відповідного суду Москви.

У середу, 22 липня, прес-служба українського омбудсмена повідомила, що напередодні Лутковська звернулася з аналогічною пропозицією до Уповноваженого з прав людини Росії Елли Памфілової.

«Омбудсмен України Валерія Лутковська ще раз наголосила у своєму клопотанні, що проведення судового засідання у справі Надії Савченко у місті Донецьк Ростовської області загрожує життю самої Надії Савченко та її родичам і колегам, які хотіли б бути присутні під час судового засідання, через можливість провокацій і замахів на її життя з боку представників так званих «ЛНР» і «ДНР», – йдеться у повідомленні.

На думку Лутковської, існує загроза проведення закритого судового процесу, що суперечить статті 6 Конвенції про права людини та основних свобод, яка встановлює право кожного при висуванні будь-якого кримінального обвинувачення на справедливий і публічний розгляд справи.

«З метою захисту життя Надії Савченко та забезпечення її права на публічний судовий процес, враховуючи, що не всі учасники кримінального судочинства у цій кримінальній справі живуть на території, на яку поширюється юрисдикція Донецького міського суду, а Надія Савченко згодна на зміну територіальної підсудності цієї кримінальної справи, прошу вас у порядку статті 35 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації розглянути моє клопотання про зміну підсудності та передачу розгляду кримінальної справи стосовно Надії Савченко до відповідного суду міста Москви», – йдеться у клопотанні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

У Росії Донецький міський суд Ростовської області почне розглядати кримінальну справу щодо українського військовослужбовця Надії Савченко 30 липня.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. Згідно з доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетна до загибелі журналістів, тому що потрапила в полон ще до їх смерті.

6 липня стало відомо про зміну обвинувачення проти Савченко. Слідчий комітет Росії повідомив про завершення розслідування кримінальної справи стосовно льотчиці і серед звинувачень перерахував уже не тільки замах на вбивство і незаконний перетин кордону, про які повідомлялося раніше, а й безпосередньо вбивство російських журналістів.

XS
SM
MD
LG