Доступність посилання

ТОП новини

Агентство США з міжнародного розвитку втратить «особливий статус» в Киргизстані


Влада Киргизстану оголосила про намір зняти так званий «особливий статус» в країні з Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та його співробітників.

Як заявила заступник міністра закордонних справ Киргизстану Еміль Кайкієва, USAID втратить нинішні нинішні пільги на податки і мита, а американські громадяни, які беруть участь в проектах Агенства більше не будуть користуватись імунітетом і статусом, прирівняним до дипломатичного.

Бішкек офіційно припинив цього тижня угоду про співпрацю зі США від 1993 року, після незгоди з рішенням Держдепартаменту США нагородити ув’язненого киргизького правозахисника Азімжана Аскарова престижною нагородою з прав людини. 17 липня МЗС Киргизстану навіть викликало тимчасового повіреного у справах США в Бішкеку Річарда Майлса на знак протесту проти такого рішення Держдепартаменту.

Аскаров був засуджений до довічного ув’язнення за звинуваченням в організації сутичок між місцевими узбеками і киргизами на півдні Киргизстану, коли загинуло понад 400 людей. Його також визнали винним у причетності до вбивства співробітника міліції під час заворушень 2010 року.

Сам правозахисник заперечує будь-які звинувачення і каже, що його справа є політично мотивованою.

XS
SM
MD
LG