Доступність посилання

ТОП новини

Французькі парламентарії прибули до Криму


Французький парламентарій Тьєррі Маріані і спікер Держдуми Росії Сергій Наришкін, Москва, 23 липня 2015
Французький парламентарій Тьєррі Маріані і спікер Держдуми Росії Сергій Наришкін, Москва, 23 липня 2015

Група парламентаріїв Франції прибула до Криму, повідомляють російські ЗМІ.

Раніше сьогодні голова Національних зборів (нижньої палати французького парламенту) Клод Бартолон заявив, що депутати, які відвідують Крим без узгодження з владою України, не можуть виступати від імені французьких законодавців і використовувати бюджетні кошти для поїздки.

Виступаючи на закритому засіданні парламентської комісії із закордонних справ, голова МЗС Франції Лоран Фаб’юс, зі свого боку, заявив, що шокований таким демаршем, оскільки сам факт поїздки може бути використаний російськими ЗМІ для виправдання політики Москви щодо України.

За цю позицію Франції подякував голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, наголосивши, що цей візит матиме виключно приватний характер.

Понад десять французьких політиків на чолі з Тьєррі Маріані 22 липня ввечері прибули у Москву, а 23 липня після зустрічей у Держдумі вирушили до Криму.

Тьєррі Маріані є членом комісії національних зборів Франції з міжнародних справ (нижньої палати парламенту). Разом з президентом Російської залізниці Володимиром Якуніним він є співпрезидентом асоціації «Франко-російський діалог». У квітні Маріані разом з іншими депутатами приїжджав до Москви всупереч позиції голови нижньої палати французького парламенту Клода Бартолона.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після російської анексії Криму.

Наприкінці лютого, на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Також вони звинувачують Москву у підтримці донбаських сепаратистів, Росія відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG