Доступність посилання

ТОП новини

У Росії повідомили, що Савченко доставлять до СІЗО в Ростовській області


Уповноважена з прав людини в Росії Елла Памфілова заявила, що народного депутата України Надію Савченко, ув’язнену в Росії, нині етапують до Ростовської області. Як сказала Памфілова російському агентству «Інтерфакс», Савченко ввечері доставлять до слідчого ізолятора № 3 в місті Новочеркаську.

Раніше місце перебування Надії Савченко впродовж більш як тижня було невідоме. Її адвокати раніше в суботу, 25 липня, наводили різні дані щодо слідчих ізоляторів у Ростовській області, куди її могли доставити.

У п’ятницю, 24 липня, уповноважена з прав людини в Росії повідомляла, що Надію Савченко за тиждень до того, 17 липня, етапували зі слідчого ізолятора в Москві «плановим залізничним конвоєм» до міста Ростова-на-Дону. Туди українку, за тим повідомленням, мали доставити в суботу, 25 липня з тим, щоб помістити до одного з СІЗО в Ростовській області.

Перед тим, у четвер, 23 липня, Елла Памфілова повідомила, що через мовчання російської влади мусила направити офіційні запити про те, де перебуває Надія Савченко, до Генеральної прокуратури і Федеральної служби виконання покарань Росії, щоб домогтися цієї інформації.

Савченко в Росії вирішили судити в міському суді міста Донецька Ростовської області. В суді повідомляли, що попереднє слухання у кримінальній справі щодо українки призначили на 30 липня, і воно має відбутися за зачиненими дверима.

Раніше Генеральна прокуратура Росії повідомляла, що затвердила звинувачувальний висновок щодо Надії Савченко і направила справу до Донецького міськсуду Ростовської області. При цьому, за повідомленням Генпрокуратури, Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» – йдеться про твердження Росії про нібито причетність українки до загибелі минулого року на Луганщині двох російських журналістів, що нелегально перебували в Україні і надавали інформаційну підтримку збройним сепаратистам, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських силовиків.

У повідомленні Генпрокуратури Росії було згадано і про ще одне звинувачення, яке Савченко висували раніше, – що вона «на порушення встановленого порядку і свідомо» перейшла кордон до Росії, – але в переліку статей, за якими її звинувачують нині, «незаконного перетину кордону» вже немає.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG