Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав ганьбою вибори в Чернігові


Один із провідних кандидатів на виборах у Чернігові – від «Блоку Порошенка»
Один із провідних кандидатів на виборах у Чернігові – від «Блоку Порошенка»

Президент Петро Порошенко назвав ганьбою становище навколо довиборів до Верховної Ради у 205-му окрузі в Чернігові, що мають відбутися в неділю, 26 липня.

Ці вибори «відкидають Україну у 2012 рік», сказав він в інтерв’ю телеканалові «СТБ».

Президент додав, що звернувся до міністра внутрішніх справ із вимогою захистити волевиявлення громадян від час виборів у 205-му окрузі. «Якщо там буде наплив «тітушок», усі вони мають бути «упаковані», затримані та притягнені до відповідальності», – наголосив він.

Голова держави також наголосив, що треба зробити висновки і не допустити повторення ситуації, що відбувається на 205-му окрузі, на виборах до місцевих органів влади 25 жовтня. «Неприпустимо, щоб знов українців купували за гречку», – заявив Порошенко.

Президент повідомив, що має намір уже наступного тижня внести на розгляд Верховної Ради проект закону, «який посилить відповідальність «за гречку» – і тим, хто роздає, і тим, хто це забезпечує, і за бездіяльність правоохоронних органів».

Крім того, Петро Порошенко вважає, що необхідно змінити законодавство: суд повинен мати право знімати кандидатів за підкуп виборців, скасовувати або переносити вибори.

Президент також повідомив, що доручив міністру закордонних справ запросити міжнародних спостерігачів і на місцеві вибори. «Ми маємо продемонструвати, що Україна здатна проводити вибори чесно. Це моє чітке президентське завдання», – наголосив він.

Відео: Петро Порошенко

Раніше в суботу, 25 липня, в Чернігові повідомили про затримання комплекту підроблених печаток дільничних та окружної виборчих комісій 205-го округу. Штаби обох провідних кандидатів звинуватили в цьому суперників.

Це далеко не перше порушення, виявлене в цьому окрузі. Спостерігачі заявляють про спроби підкупу виборців у Чернігові, використання адмінресурсу й інші порушення виборчого законодавства.

Найзапекліша боротьба на довиборах відбувається між двома кандидатами-мажоритарниками – Сергієм Березенком (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») та Геннадієм Корбаном (політична партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп»; його називають наближеним до Ігоря Коломойського). Спостерігачі мережі «Опора» неодноразово фіксували, як останній роздає продуктові набори, а перший підписує так звані «соціальні угоди».

26 липня у 205-му окрузі в Чернігові мають відбутися довибори до парламенту у зв’язку з достроковим припиненням депутатських повноважень Валерія Куліча, який був призначений головою Чернігівської облдержадміністрації. На окрузі зареєструвалася рекордна кількість кандидатів − 91. Більшість їх вважають технічними.

XS
SM
MD
LG