Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська коаліція знову завдала удари по повстанцях у Ємені


Після одного з попередніх авіаударів коаліції в Сані, архівне фото
Після одного з попередніх авіаударів коаліції в Сані, архівне фото

Коаліція під проводом Саудівської Аравії здійснила нові повітряні удари по позиціях повстанців руху Хуті біля столиці Ємену Сани напередодні оголошеного в Ємені п’ятиденного перемир’я. Про їхні результати наразі не повідомляли.

Попередні масові удари, завдані у п’ятницю, 24 липня, в єменській провінції Таїз призвели до загибелі принаймні 80 людей, серед яких були й цивільні.

При цьому коаліція заявила, що буде дотримуватися цього гуманітарного перемир’я з метою доставити цивільному населенню гуманітарну допомогу, що почнеться опівночі за місцевим часом (нині збігається з київським).

Раніше в липні коаліція відмовилася визнати попереднє таке перемир’я, яке оголошували під егідою ООН терміном на тиждень.

У Ємені шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, на бік якого перейшла й частина армії, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові Ємену й його союзникам нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі, а також друге місто країни Аден на півдні Ємену, що проголошене тимчасовою столицею.

Проти цього угруповання веде бойові дії коаліція з десяти сунітських країн на чолі з Саудівською Аравією. В перебігу протистояння загинули тисячі людей, близько мільйона стали вимушеними переселенцями. Як кажуть гуманітарні агентства, бойові дії, а також фактична блокада захоплених територій країни з метою не допустити постачання повстанцям зброї призводить там до гуманітарної катастрофи. За оцінками, нині тієї чи іншої гуманітарної допомоги потребують 80 відсотків 25-мільйонного населення Ємену.

XS
SM
MD
LG